Tegelen 2 – Horst 2,5-3.5

Zondag 17 oktober was het na een hele lange tijd weer eens LiSB competitie. Onze 1e tegenstander was Tegelen, waar we goed werden ontvangen.

Toen eenmaal de klok werd ingedrukt en de partijen van start gingen, was het op diverse borden al direct te zien waar het na toe ging. Er werd toch wel aanvallend geschaakt, behalve Johan op bord 6. Hij dacht laat ik met zwart  rustig aan beginnen. Toch was hij de eerste die het 1e volle punt binnen haalde. Rob op bord 1 stond daarna, naar een stroef begin ook aan de winnende hand. Hij bouwde daarna zijn voordeel uit en behaalde het 2e punt binnen. Theo op bord 3 kreeg een remise aanbod, en na overleg ,en kijkende naar de stand van de andere borden, werd geaccepteerd. Dit tot ontevredenheid van enkele Tegelse schakers. Horst ging voortvarend van start en door degelijke remises van Edwin en Herm, waarvan we dachten die heeft de winst wel eerder binnen, werd de winst binnen gehaald. Guido gaf op omdat het geen zin meer had om verder te spelen, en in een mindere stelling.

Terechte overwinning voor Horst. Mannen bedankt en op na de volgende op zondag 14 november thuis tegen Gess.

Horst – Gess 3-3

Zondag 14 november speelde we de 2e wedstrijd in de LiSB competitie tegen Gess uit Sittard. Na de verplichte QR check waarbij we tevergeefs Theo naar binnen wilden loodsen, hij was zijn QR code vergeten, starten we deze ontmoeting. Ik kon de honeurs goed waarnemen en na een uur kwam Edwin al bij me, gaat echt lekker, dus niet. Maar ja dat zegt hij wel vaker. Tijdje later vergat hij mat in 2 gaf een stuk af, maar stond nog steeds dreigender met 2 vooruit geschoven pionnen. Uiteindelijk was er voor de tegenstander geen redden meer aan en het 1e punt was binnen. Geert speelde voor zijn doen een best aanvallende partij, had de tegenstander goed in bedwang en dat resulteerde in een degelijke overwinning. De start voor Horst was dus hoopvol. Theo was denk ik nog onder de indruk van zijn vergeten QR  code. Hij deed een remise voorstel in een stelling met ongelijke lopers, maar liet zich piepelen door zijn eigen toren te laten in sluiten. Kan gebeuren, tussenstand 2-1. Johan stond in zijn partij een kwaliteit achter maar de tegenstander wist zich geen raad. Toen dacht Johan bied remise aan en tot ieders verrassing werd deze aangenomen. Herm op bord 1 had een gecompliceerde stelling waar volgens hem niet meer in zat. Remise voorstel werd daarom ook door Herm aangenomen zodat we zeker een gelijkspel hadden. Rob kon het uiteindelijk in het eindspel niet bolwerken en moest helaas opgeven. Al met al een eind  uitslag waar Horst wel vrede mee kon hebben. Mannen bedankt.

Leudal – Horst

Door omstandigheden helaas, konden we maar met 5 man starten tegen het op papier sterke Leudal. Wel gingen we vol goede moed achter de borden zitten en het bleek al snel dat we op een gegeven moment goed in de wedstrijd zaten. Edwin was op bord 3 weer een vanouds bezig, kwam moeilijk op gang, maar ja, het is net een diesel, kwam goed in de partij. Tegenstander deed een kwaliteitsoffer, en kon met eeuwig schaak remise houden. Maar ja toen hij dat niet deed was Edwin er als de kippen bij en zei dank je wel en het punt was binnen. Ondertussen leek er meer te halen, vooral op bord 5 en 6 van respectievelijk Johan en Geert zagen er positief uit. Herm zat er ook lekker in en had ook aangekondigd, aanvallen. Hij ging er ook vol voor. Nadat Geert toch jammerlijk remise moest accepteren, gingen we toch verdienstelijk verder. Helaas kon Guido ondanks een kwaliteit voor, niet uit de houtgreep van de tegenstander komen. Vlak daarna moet Herm zijn positieve dadendrang door het gefriemel van zijn tegenstander met paarden zetten en wat mindere zetten van Herm bekopen helaas. Om het resultaat wat dragelijker te maken waren we afhankelijk van Johan. Een zeer geconcentreerd spelend Johan liet de tegenstander van begin af aan blijken wat hij van plan. was. Goed opgebouwd, druk op de tegenstander zijn stelling, 3pionnen voor in eindspel, en door een paar onnauwkeurige zetten in het eindspel kon de tegenstander zijn dame en zijn paard zo in werking stellen dat mat niet meer te vorkomen was. Persoonlijk heel jammer voor Johan want dat had hij niet verdient, maar dat is ook schaken. Mannen op na de volgende , die is gepland op zondag 20 maart thuis tegen Reuver. Daarnaast moeten we nog een datum plannen voor de wedstrijd die we in moeten halen tegen Bergen.

Horst  – Reuver

Gelukkig konden we ondanks een corona geval, toch met een voltallig team aantreden tegen Reuver.

Een zware opgave maar gedurende de strijd waren er toch kansjes. Johan had na een goed begin, geen goed vervolg en moest helaas opgeven. Louis speelde een sterke partij en speelde verdienstelijk remise. Geert speelde een zware partij die hij  met veel geduld na zich toe trok. Klasse gedaan. Rob speelde met zwart een degelijke partij maar moest een terechte remise toestaan. Guido was toch goed bezig maar een klein foutje werd hem helaas te veel. Herm speelde op bord 1 en kon het uiteindelijk na een goede partij niet bolwerken. Mannen niet getreurd, inzet was goed, resultaat jammer, op na de volgende op zondag 3 april thuis tegen Bergen.

 

Horst – Bergen

Deze inhaalwedstrijd die toen der tijd niet gespeeld kon worden vanwege de corona begon voor Horst voorspoedig. Wat was het geval, de tegenstander kwam maar met 4 schakers, dus we stonden al met 2-0 voor. Jammer natuurlijk voor Louis en Guido dat ze geen tegenstander hadden, maar ja het was eenmaal zo. Met in het achterhoofd hebbende dat bij winst het klasse behoud zeker was gingen we van start. Johan kreeg, nadat hij van tevoren dit al wist, al vrij snel een remise aanbod, mede door dat zijn tegenstander alles afruilde. Hij speelde toch nog effe door maar meer zat er niet in. Geert kreeg ook een remise aanbod dat hij aannam zodat wij al zeker een gelijkspel hadden. Ok maar we wilde meer. Nadat Herm dit meegekregen had , bood hij de tegenstander natuurlijk remise aan. Die vond dat gemeen maar wel begrijpelijk.  Na overleg en wat discussie, werd dit remise aanbod geaccepteerd zodat de winst binnen was. Rob moest op bord 1 tegen de sterkste en kwam al vrij snel een kwaliteit achter. Hij probeerde het nog wel om wat druk uit te oefenen op de koningsvleugel maar het mocht helaas niet baten. Jammer. Einduitslag 3,5-2,5 in het voordeel van Horst. De volgende wedstrijd op zondag 1 mei spelen we in en tegen Venlo.

Venlo 2 – Horst

De 1 na laatste wedstrijd in de LiSB competitie speelde we in en tegen Venlo. Edwin had zijn baard eraf laten scheren en dat was uiteindelijk de beslissing in de wedstrijd. Herm op bord 1 tegen Jan op de Laak , de ouwe rot, kwamen snel remise overeen, Guido stond best aardig maar een mindere zet, zachtjes uitgedrukt werd hem fataal. Johan met wit natuurlijk ging er weer vrolijk tegen aan, en toen de tegenstander eindelijk een voor zijn doen agressieve zet speelde, ging het mis. Johan profiteerde optimaal en nam de felicitaties in ontvangst. Rob deed het rustig aan en bouwde langzaam een voordeel op wat tot winst leiden. Louis speelde met zwart een degelijke partij en kwam na overleg en met wat tegen sputteren van Edwin remise overeen. Wat was het geval Louis mag geen remise aanbieden want ik ga verliezen. Dat horen we wel vaker van Edwin en zo ook vandaag. Een stuk achter, agressief doorspelend kwaliteit terug gewonnen. De tegenstander kwam er niet meer uit en dat resulteerde in een kwaliteit voorsprong. Aangezien remise voldoende bleek voor het eindresultaat bood Edwin remise aan dat werd geaccepteerd. Mannen weer een mooie team prestatie. Op na de laatste ronde op zondag 29 mei in Horst. Er is dit jaar gekozen voor geen gezamenlijke afsluiting van de LiSB competitie.


Horst – DJC 2

Deze laatste wedstrijd werd gespeeld met als inzet de 3e plaats in de 1e klasse. Het werd een leuke strijd met diverse kansen over en weer.  Op een gegeven moment werden bord 5 ( Geert ) en 6 ( Louis ) beslist door 1 mindere zet en dat betekende na het verlies van Rob grrr in een betere stelling een 2-1 voorsprong. Herm speelde op bord 1 ook een zeer interessante partij die door allerlei analyseer werk achteraf in remise was overeen gekomen. Zo ging het dus over en weer. Guido kwam 1 ze tekort om een remise af te dwingen  en John moest uiteindelijk grrr zegt hij zelf remise accepteren. Al met al een gelijkspel, dat resulteerde in een verdienstelijke 3e plaats in onze klasse. Reuver werd de kampioen oor in een onderling treffen Leudal te verslaan.. Mannen allemaal bedankt voor jullie inzet.

Afmelding